Vandaag is het de hele dag bewolkt gebleven en dus zeer koud. Jeroen, Steve, Cyrill en ik vertrokken samen met onze gidsen René en Benoit naar de regio waar we gisteren gestopt waren. Annick bleef in de basis om wat microscopiewerk te doen en een aantal sneeuwvallen uit te zetten.
Na een half uurtje rijden kwamen we aan een futuristische plaats. Heel de ijsvlakte was bedekt met grote rotsblokken, zo ver als je kon zien. We reden er met de skidoo’s doorheen op zoek naar een meer dat op de kaart aangeduid was. Uiteindelijk vonden we het ook. Het was een hele uitgestrekte omgeving dus het duurde en tijdje vooraleer we stalen hadden genomen. We vonden enkele mosjes en een paar lichenen maar niet extreem veel. Als het weer dit jaar beter was geweest was dit waarschijnlijk een zeer rijke omgeving geworden. De grote rotsblokken die overal verspreid liggen worden door de zon veel warmer dan hun omgeving en smelten zo stilletjes aan in het onderliggende ijs. Op die manier is er vaak ook smeltwater te vinden vlakbij die rotsblokken wat een habitat kan zijn voor kleine wiertjes of zelfs microbiële matten. Maar dit jaar mocht het niet zijn, alles was bevroren en ondergesneeuwd.Na de middag trokken we een beetje verder naar een kleiner meertje. Hier slaagde Jeroen erin door het ijs te geraken (slechts 76 cm dik) en staaltjes van de bodem te nemen. Deze bleek bedekt met microbiële matten. Zeer interessant dus! Ondertussen was Cyrill de berg opgeklommen en had hij in de hoogte, opnieuw in de “stroom” van smeltwater van de gletsjer een aantal mosjes en lichenen (korstmossen) gevonden en uiteraard Collembola en mijten!
Om af te ronden bekeken we nog een iets groter meer vlakbij. Hier geraakten Jeroen en Steve niet door het ijs, dat meer dan 2 m dik was. Cyrill vond echter wel weer mijten en een paar Collembola.
Een aantal dagen geleden zijn hier zes Japanners aangekomen die al twee maand en een half hier in de buurt rondtrekken. Het zijn allemaal geologen en ze komen hier naar de Belgische basis om hun vlucht terug naar Novo af te wachten. Deze mensen kennen de omgeving echter zeer goed en dus hebben wij hen aangesproken en gevraagd of zij omgevingen kennen waar ook nu vloeibaar water te vinden is. En die kennen ze! Morgen gaan we normaal samen met hen naar deze plaatsen! Op de foto’s lijkt het veelbelovend.
Karolien Peeters
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire