lundi 9 février 2009

Donderdag 5 februari 2009 - Karolien Peeters

Vanmorgen was het weer toch vrij goed, hoewel het nog erg waaide. Eerst wilden we terug gaan naar Pingvinane om de andere nunataks te bekijken maar uiteindelijk besloten we dat niet te doen omdat we vermoeden dat ze allemaal uit dezelfde droge gravel zouden bestaan en allemaal meertjes zonder sediment zouden hebben. We besloten naar een echt meer op zoek te gaan. Iets verder dan Pingvinane was er op de kaart een meer aangeduid, dus wij er naartoe. En we hadden prijs, een pracht van een meer, hoewel grotendeels bedekt met sneeuw. Jeroen en Steve begonnen weer aan hun boorwerken en wij gingen op zoek naar interessante habitats. Dit viel eigelijk een beetje tegen, we kwamen weer niet verder dan grove gravel en fijnere gravel die een beetje vochtig is van de smeltende sneeuw maar dit zijn geen permantente habitats dus beestjes kunnen daar zeer moeilijk overleven. Wij dus verder opzoek naar andere meertjes of valleitjes. We vonden nog een paar zeer mooie plaatsen maar telkens was te vochtigheid te wijten aan de smeltende sneeuw en dus niet interessant. Natuurlijk namen we toch een aantal stalen maar daar verwachten we niet zoveel van, hoewel er wel altijd bacteriën zullen te vinden zijn. Cyrill had in het voorbijrijden een mogelijks interessante vallei gezien maar onze gids René dacht dat het te gevaarlijk was om af te dalen. Hij ging echter toch op verkenning en vond een goede weg naar beneden. De vallei werd vroeger gevormd door een gletsjer en daar is nog steeds een restant van aanwezig in de hoogte, wat een constante smelt van ijs betekent, dus altijd vochtige habitats! En inderdaad, Cyrill vond opnieuw Collembola!
Ook Jeroen en Steve voegden zich weer bij ons en ze wilden nog snel even een gat boren in het kleine meertje dat er ook was. Dit viel echter tegen aangezien het ijs meer dan twee meter dik was. Ze namen dus genoegen met enkel de data van de waterchemie en geen sedimentstaal.
Het was dus een prachtige dag. Het weer is heel goed gebleven, bij tijds zelfs te warm in de zon, maar daar mogen we niet over zagen hé!

Karolien Peeters

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire